Azalea japonica – Verzorging

Als de bloei van de bloemen begint, is het ook tijd om weer water te gaan geven. Het is belangrijk dat de gehele kluit licht vochtig blijft. In het voorjaar is vaak de bovenste laag wat droger, richting de zomer kan ook de gehele kluit snel droog worden. Blijf richting de zomer lang genoeg water geven zodat de gehele kluit water krijgt. Probeer wisseling van vochtigheid te vermijden, omdat dit wortelrot (phytoftora) kan veroorzaken.

Elke Azalea heeft ook voeding nodig, vooral in het groeiseizoen van april tot en met september. Organische mest is het beste. Niet teveel, maar wel met regelmaat. Kleine soorten hebben minder nodig. En bij langdurige regenval mag het wat meer zijn. Kunstmest kan ook: lees de aanwijzingen op de verpakking goed en ben voorzichtig met de hoeveelheid en frequentie.

Door de oppervlakkige wortels is mulchen belangrijk. Mulchen is het aanbrengen van een laag organisch materiaal op de grond boven de kluit. Dit materiaal kan bijvoorbeeld tuinturf of fijne boomschors zijn. Nooit meer dan een laag van 5cm. Mulchen werkt beschermend en is goed tegen onkruid en vochtverlies.

Snoei is niet perse nodig. Maar het kan om verschillende redenen goed en nodig zijn. Voor vormbehoud is het goed om na de bloei de bloemstelen te verwijderen. Eventueel terugsnoeien tot de vorige krans van bladeren kan ook. Eindknoppen verwijderen is ook een optie, wat de plant bovendien dwingt om meer uitlopers te maken. Grove snoei bij (te) grote planten kan ook. Dit moet in twee fases gebeuren. Bijvoorbeeld: snoei de linkerhelft nu, snoei de rechterhelft volgend jaar. Na de snoei is mulchen heel belangrijk. Bemesten moet dan in mindere mate. Heb wel geduld na de grove snoei met het verwachten van bloemen, dat kan een aantal jaar duren.

Zie ook:


Aanplant Verzorging

Azalea japonica


Azalea ‘Addy Wery’
‘Addy Wery’
Azalea ‘Adonis’
‘Adonis’
Azalea ‘Ageeth’
‘Ageeth’
Azalea ‘Amoena’
‘Amoena’