Camellia

bee

De Camellia komt van oorsprong uit het zuiden en oosten van Azië. Bladeren van de Camellia sinensis (ook wel ‘theeplant’) worden gebruikt om thee van te maken. Maar als sierheester is bijvoorbeeld de Camellia japonica bij ons beter bekend. Ook soorten als Camellia reticulata en hybriden als Camellia × williamsii zijn ons niet vreemd.

Er wordt vaak naar de Camellia gerefereerd als de ´Japanse roos´. De plant wordt gekenmerkt door haar stevige, donkergroen glanzende bladeren en de vele, vaak grote bloemen die ze draagt. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, vormen, tekeningen en maten.

De bloeiperiode van de Camellia is afhankelijk van de soort. Over het algemeen begint de bloei van Camellia’s halverwege de winter, vanaf februari. Tijdens zachte winters kan dit overigens al in november/december zijn. Vooral soorten met rode bloemen bloeien in het vroege voorjaar (maart/april).

Verder is deze groenblijvende plant er in verschillende maten: van 30 cm tot wel 5 meter hoog! Maar ze zijn wel goed klein te houden door snoei.


Aanplant Verzorging
Camellia japonica ‘Blood of China’
‘Blood of China’
Camellia japonica ‘Triomphant’
‘Triomphant’
Camellia japonica ‘Bonomiana’
‘Bonomiana’
Camellia japonica ‘Dr. King’
‘Dr. King’
Camellia japonica ‘Lady Campbell’
‘Lady Campbell’
Camellia japonica ‘Nobilissima’
‘Nobilissima’
Camellia japonica ‘Principessa Baciocchi’
‘Principessa Baciocchi’
Camellia japonica ‘William Bartlett’
‘William Bartlett’
Camellia reticulata ‘Mary Williams’
‘Mary Williams’
Camellia japonica ‘Brushfield’s Yellow’
‘Brushfield’s Yellow’