Azalea mollis

bee

De Azalea mollis is een bladverliezende, winterharde heester. Ze behoren tot het geslacht Rhododendrons. Azalea’s komen van origine uit Azië en Noord-Amerika, maar deze hybridesoorten zijn door kruisingen ontstaan.

Qua uiterlijk lijkt de Azalea op een Rhododendron, maar qua formaat zijn de bloemen en de bladeren vaak een stukje kleiner. De plant zelf wordt ook ‘maar’ 80 cm tot 150 cm hoog. De Azalea japonica is goed klein te houden door snoei.

Ondanks dat de Azalea het ‘kleine’ zusje is van de Rhododendron, biedt de Azalea tijdens de bloeiperiode een rijkdom aan bloemen en zo ook kleur aan een tuin. De bloemen zijn er in verschillende vormen, maten, tekeningen en (pastel)kleuren. De plant zelf wordt ook ‘maar’ één of twee meter hoog, wat een stuk kleiner is dan de meeste Rhododendrons.

De plant bloeit vroeg in het jaar, nog voor er blad aan de plant zit en is hiermee een zogenaamde naaktbloeier. Hierdoor valt de rijke aanwezigheid van de bloemen extra op. Naast de bloeiperiode, over het algemeen in mei/juni, geeft deze Azalea in het najaar ook nog sierwaarde aan de tuin door haar naar oranje-rood verkleurende blad. Verder geven een groot aantal soorten van Azalea mollis in de ochtend en avond een lekkere geur af.


Aanplant Verzorging
Azalea m. ‘Viscosa’
m. ‘Viscosa’
Azalea p. ‘Luteum’
p. ‘Luteum’
Azalea m. ‘Koningin Emma’
m. ‘Koningin Emma’
Azalea kh. ‘Anneke’
kh. ‘Anneke’
Azalea kh. ‘Berryrose’
kh. ‘Berryrose’
Azalea kh. ‘Golden Eagle’
kh. ‘Golden Eagle’
Azalea kh. ‘Gibraltar’
kh. ‘Gibraltar’
Azalea kh. ‘Homebush’
kh. ‘Homebush’
Azalea v. ‘Jolie Madame’
v. ‘Jolie Madame’
Azalea kh. ‘Harvest Moon’
kh. ‘Harvest Moon’
Azalea kh. ‘Satan’
kh. ‘Satan’
Azalea kh. ‘Whitethroat’
kh. ‘Whitethroat’