Azalea mollis – Aanplant

Een Azalea verblijft het liefst in zure, humusrijke zandgrond die lekker vochtig is. Is dit grondmengsel niet aanwezig op de plaats van aanplant, dan is deze situatie zelf te creëren: meng de bestaande grond met tuinturf, compost en potgrond. Het is beter om niet te planten tijdens vorstperiodes of midden in de zomer. Bij voorkeur plant je Azalea’s in september/oktober of in maart/april met voldoende watergift.

Azalea’s zijn er in vele maten. Afhankelijk van hoe groot de gekozen Azalea wordt, is het verstandig deze met voldoende ruimte rondom te planten. De open ruimtes tot de volgroeiïng van de Azalea kun je opvullen met tijdelijke beplanting. De gewenste standplaats kan per soort verschillend zijn, rekening houdend met licht, wind en uiteindelijke formaat van de plant. Maar over het algemeen heeft een beschutte plaats met schaduw tot lichte schaduw de voorkeur. Het is dus van belang rekening te houden met beplanting die in de buurt staat. Rhodo’s zijn vaak geen harde wind liefhebbers; beschutting door planten bij een schutting of naast coniferen kan een goede keuze zijn. Oppervlakkig wortelende planten zijn een concurrent voor de kluit van de Azalea, die doorgaans maar tot 40 cm diep wortelt. Die kun je dus beter mijden.

Het gewenste klimaat kan per soort verschillend zijn. Houd daar rekening mee tijdens de aankoop. Kies in koudere landen voor soorten die goed winterhard zijn en plant ze alsnog vrij beschut. Maar kies in warmere landen ook zeker voor soorten die hitte goed kunnen verdragen. Deze informatie hoort op het etiket te staan.

Zie ook:


Aanplant Verzorging

Azalea mollis


Azalea kh. ‘Anneke’
kh. ‘Anneke’
Azalea kh. ‘Berryrose’
kh. ‘Berryrose’
Azalea kh. ‘Gibraltar’
kh. ‘Gibraltar’
Azalea kh. ‘Golden Eagle’
kh. ‘Golden Eagle’