Camellia – Aanplant

Van oorsprong is de Camellia een plant die leeft aan de bosrand. Dat zijn de ideale omstandigheden voor deze plant.

Qua grond gedijt deze plant het beste in luchtige, licht zure grond, verrijkt met humus. Je kunt hiervoor zure potgrond nemen. Of je kunt zelf potgrond mengen met humus tot een luchtige samenstelling zodat deze goed doorlatend is. Een laagje schors op de plaats van aanplant is wenselijk tegen uitdroging. Als potplant heeft de Camellia dezelfde grond nodig. Wel is het wenselijk om de plant elk jaar een verse pot te geven.

De Camellia staat liever niet de gehele dag in de volle zon. Ook koude en sterke wind vindt de Camellia geen pretje. Het is dus wenselijk de plant vrij beschut te planten of te plaatsen. In principe is de Camellia een traag groeiende plant. Maar het uiteindelijke formaat van de plant kan tot enkele meters hoog en breed zijn. Houd hier rekening mee in het tuinplan en met de omringende beplanting.

Er zijn talloze soorten Camellia’s. Niet alle soorten hiervan zijn winterhard, maar de soorten die te vinden zijn in tuincentra zijn dat vaak wel. Bescherming van planten in de volle grond is haast niet nodig, omdat het zeldzaam is dat de Camellia al haar bloemen verliest bij vorst. Planten in een pot kunnen overwinterd worden in een koele schuur of kas met licht van 0-5 ºC. En voor de bloei mogen ze weer naar buiten!

Zie ook:


Aanplant Verzorging

Camellia


Camellia japonica ‘Blood of China’
‘Blood of China’
Camellia japonica ‘Bonomiana’
‘Bonomiana’
Camellia japonica ‘Brushfield’s Yellow’
‘Brushfield’s Yellow’
Camellia japonica ‘Dr. King’
‘Dr. King’